Bu Sayıda: ” ‘Türkiye Yüzyılı’ ?”

Yeni yılın ilk günlerinden tüm okuyucularımıza merhaba,

2022 yılının Mart ayında yayın hayatına başlayan Bilim ve Sosyalizm Dergisi, geçtiğimiz yıl ortaya koyduğu birbirinden önemli dosya konularıyla 10 dijital sayıyı geride bıraktı.

Ekonomik krizden Rusya-Ukrayna Savaşı’na, Türkiye’deki güncel siyasal gelişmelerden mevcut ittifak siyasetlerine, eğitim sistemindeki açmazlara dönük çözüm önerilerinden enerji özelleştirmeleri ve kamulaştırma politikalarındaki zorunluluğa kadar ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri bilimsel sosyalist teorinin öğreticiliği ışığında siz kıymetli okuyucularımıza ulaştırmaya çalıştık.

Geçtiğimiz yılda, dünyada ve ülkemizde yaşanan karanlığa karşı aydınlığı, zorluklara karşı umudu ve mücadeleyi nasıl örebileceğimizi çeşitli konu başlıklarında ortaya koyduk. 

11. Sayısını ilginize sunduğumuz dergimizin yeni sayısı, yeni yılın ilk günlerinde, ilk sayımızdaki heyecan ve mücadele kararlılığıyla siz okuyucularımızın erişimine açılmış bulunuyor.

Yeni sayımızla yeni bir yıla; Cumhuriyet’imizin 100. Yılına giriyoruz.

1923 yılında gerçekleştirdiğimiz büyük devrim, özellikle son yirmi yılda aldığı tüm tahribatlara rağmen yaşama mücadelesi veriyor.

Bilim ve Sosyalizm Dergisi, Cumhuriyetimizi yaşatma ve onu “Tam Bağımsız ve Gerçekten Demokratik Türkiye” hedefinde ileriye taşıma kararlılığının teorik mücadele organı olarak yayınlarını sürdürüyor.

Bu kararlılık ve özveriyle hazırladığımız Ocak sayımızda; Karşı-Devrim iktidarının 28 Kasım 2022 tarihinde açıkladığı “Türkiye Yüzyılı” Vizyon(suzluk) Belgesini dosya başlığımız altında inceliyoruz. Başyazarımız Sayın Mehmet Bedri Gültekin, “Türkiye Yüzyılı Nasıl Olmalı?” başlıklı yazısıyla, AKP iktidarının açıkladığı belgenin sınırlılıklarını ve Türkiye’nin AKP hükümeti ile Cumhuriyet’in 100. Yılında devam edebilmesinin imkansızlıklarını ortaya koyarak eleştirel bir gerçekliği sizlere sunuyor.

Sadece önümüzdeki 2023 yılını değil, Cumhuriyet’in ilk yüz yılındaki birikim ve gelişmelerin değerlendirilmesine de ayrılan sayımızda; Cazim Gürbüz “Batı’ya Batılı Gibi Başkaldıran İlk Doğulu”, Mustafa Pala “Hangi Kültürün Vizyonu”, Kaan Eroğuz “Gelenekten Geleceğe: Yüzyılın Mirası ve Gençlik”, Osman Selim Kocahanoğlu “Tarihin Doğurduğu ‘Monadik’ Beyinli Adam Üzerine” yazılarıyla sayımıza katkı koyuyor. Dosya dışı olarak kitap incelemesi yazısına yer verdiğimiz Ocak sayımızda, Ali Kerem Korkmaz “Bir Deneme Üzerine Deneme: Sömürgecilik Üzerine Söylev” yazısıyla Aime Cesaire’nin “Fransız Irkçılığının Temelleri: Sömürgecilik Üzerine Söylev” başlıklı kitabı üzerine yazdığı incelemeyi siz değerli okuyucularımızın ilgisine sunuyor.

Tüm okuyucularımıza keyifli okumalar ve Cumhuriyet’imizin 100. Yılına yakışacak güzellikte yıllar dileriz.

Kaan EROĞUZ

Bilim ve Sosyalizm Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir